مقاله

انواع فلج مغزی بر اساس نشانه های حرکتی

آیا میدانید که…

تشخیص نوع فلج مغزی بسیار مشکل بوده و ممکن است که کودک ترکیبی از علائم را داشته باشد؟

فلج مغزی بر اساس چگونگی آسیب بر مهارت های حرکتی به ۵ دسته تقسیم میشود:

پنج نوع فلج مغزی وجود دارد: اسپاستیک، آتاکسیک، آتتوئید (دیس کیتنیک) ، هایپوتونیک و نوع مختلط.

نوع مشکلات حرکتی که یک فرد مبتلا به فلج مغزی تجربه می کند می تواند به شدت آسیب مغزی آنها بر تون عضلانی آنها تأثیر بگذارد. تون عضلانی قدرت و کشش عضلات است.

در ادامه انواع فلج مغزی بر اساس نشانه های حرکتی را معرفی مینماییم.

فلج مغزی اسپاستیک (هایپرتونیک)

فلج مغزی اسپاستیک شایع ترین نوع است و ۷۷ درصد از کل موارد را تشکیل می دهد. که به آن فلج مغزی هایپرتونیک نیز گفته می شود، اکثر افراد مبتلا به این نوع، تون عضلانی بالا و حرکات تند و تیز اغراق آمیز (اسپاستیسیته) را تجربه می کنند. فلج مغزی اسپاستیک ناشی از آسیب به قشر حرکتی مغز است که حرکات ارادی را کنترل می کند. همچنین ناشی از آسیب به مجاری هرمی است که به انتقال سیگنال به عضلات کمک می کند. 

SPASTIC (77%)

فلج مغزی آتتوئید یا دیسکینتیک

در حدود ۲.۶ درصد از کودکان مبتلا به این بیماری، فلج مغزی آتتوید (همچنین به عنوان فلج مغزی غیر اسپاستیک یا دیسکینتیک شناخته می شود) تشخیص داده می شود. این نوع باعث ایجاد مشکلاتی همچون: حرکت غیر ارادی در صورت، تنه و اندام می شود. فلج مغزی آتتوئید با ترکیبی از هایپوتونی (عضلات شل شده) و هایپرتونی (عضلات سفت شده) مشخص می شود که باعث نوسان تون عضلانی می شود. این نوع فلج مغزی در اثر آسیب به عقده های قاعده ای مغز و/یا مخچه ایجاد می شود. عقده های پایه عملکرد حرکتی ارادی و حرکت چشم را تنظیم می کنند و مخچه تعادل و هماهنگی را کنترل می کند. فلج مغزی آتتوئید اکستراپیرامیدال در نظر گرفته می شود. مجاری خارج هرمی در مغز، رفلکس‌ها و حرکت غیرارادی سیگنال‌دهی شده توسط عقده‌های پایه و مخچه را تنظیم می‌کنند. علائم رایج فلج مغزی آتتوئید عبارتند از: مسائل مربوط به تغذیه، فلوپی در اندام ها، مشکلات در فرم بدن، بدن سفت

ATAXIC (2.4 %)

فلج مغزی هایپوتونیک

فلج مغزی هایپوتونیک (همچنین به عنوان فلج مغزی آتونیک شناخته می شود) حدود ۲.۶٪ از تمام موارد را تشکیل می دهد. این نوع فلج مغزی با تون عضلانی کم طبقه بندی می شود که باعث از دست دادن قدرت و استحکام می شود و در نتیجه عضلات فلاپی ایجاد می شود. بی‌ثباتی و شل شدن عضلات ناشی از فلج مغزی هایپوتونیک می‌تواند باعث شود کودک نقاط عطف رشدی مانند خزیدن، ایستادن یا راه رفتن را از دست بدهد. علائم شایع فلج مغزی هایپوتونیک عبارتند از: مفاصل و رباط های انعطاف پذیر،  عدم کنترل سر، عضلات شل، تعادل و ثبات ضعیف

MIXED (15.4%)

به همین دلیل، گاهی اوقات به این نوع فلج مغزی “هرمی” نیز گفته می شود. قشر حرکتی در دو طرف مغز قرار دارد و مجاری هرمی هر طرف قشر حرکتی را به یکدیگر متصل می کنند. آسیب به سمت راست قشر حرکتی باعث مشکلات حرکتی در سمت چپ بدن می شود و بالعکس. علائم شایع فلج مغزی اسپاستیک عبارتند از: راه رفتن غیر طبیعی، رفلکس های ناخوشایند، انقباضات (عضلات یا مفاصل دائما سفت شده) و سفتی در یک قسمت از بدن.اگر دست یا پای هر دو طرف بدن سفت شود، فلج مغزی اسپاستیک از نوع دو طرفه بوده و اگر دست یا پای یک سمت بدن سفت گردد، فلج مغزی اسپاستیک از نوع یک طرفه است.

ATHETOID (2.6%)

فلج مغزی آتاکسیک

فلج مغزی آتاکسیک حدود ۲.۴ درصد از کل موارد فلج مغزی را تشکیل می دهد. این نوع فلج مغزی باعث آتاکسی و مشکلات در تعادل، هماهنگی و حرکت ارادی می شود. فلج مغزی آتاکسیک در اثر آسیب به مخچه ایجاد می شود که مسئول هماهنگی حرکت فیزیکی است. افراد مبتلا به فلج مغزی آتاکسیک اغلب دچار لرزش و کاهش تون عضلانی می شوند. علائم رایج فلج مغزی آتاکسیک عبارتند از: هماهنگی ضعیف در پاها، لرزش و تلو تلو خوردن در زمان راه رفتن و مشکلات گفتاری.

HYPOTONIC (2.6%)

فلج مغزی مختلط

در برخی موارد، آسیب به مغز در حال رشد محدود به یک مکان نیست. ممکن است کودک به بیش از یک نوع فلج مغزی مبتلا شود که در اثر آسیب به چندین ناحیه از مغز ایجاد می شود. فلج مغزی مختلط زمانی رخ می دهد که کودک علائم دو یا چند نوع فلج مغزی را نشان می دهد. حدود ۱۵.۴ درصد از همه موارد به عنوان فلج مغزی مختلط تشخیص داده می شود. شایع ترین تشخیص فلج مغزی مختلط ترکیبی از فلج مغزی اسپاستیک و آتتوئید است، زیرا هر دوی این انواع با مشکلات حرکت غیرارادی مشخص می شوند.

پست های مرتبط

یک فکر در مورد “انواع فلج مغزی بر اساس نشانه های حرکتی

  1. امین حسینی گفت:

    بسیار عالی بود ، ممنون به خاطر پست مناسب و بی نقص شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *